کتله خور بهشتی در دل کوه های زنجان

کتله خور غاری زیبا و کم نظیر در کوه های خدابنده است که چشم هر بیننده ای را می نوازد.

به گزارش خبرنگار گروه استان‌های باشگاه خبرنگاران جوان از زنجان، جاذبه های طبیعی بی نظیری در زنجان وجود دارد که همگی دست به دست هم داده اند تا از زنجان استانی زیبا و کم نظیر بسازند.

یکی از این جاذبه‌های زیبای طبیعی غار کتله خور است که برای بازدید از آن باید راهی خدابنده شویم جایی در نزدیکی شهر گرماب این غار باشکوه زیر کوه کتله خور به چشم می‌خورد.

شاید برای شمام هم سوال باشد که چرا نام این غار کتله خور است؟

در برخی مناطق غرب ایران به کوه‌هایی که ارتفاع کمی دارند کتله گفته می‌شود و چون خورشید از پشت این کوه طلوع می‌کند به آن کتله خور می‌گویند.

از طرفی در زبان ترکی کتله به معنای پستی و بلندی و خور به معنی آسان است و اینگونه برداشت می‌شود که شاید منظور از نام کتله خور این است که عبور از پستی و بلندی‌های این غار راحت است.
 
کتله خور
با توجه به اینکه قدمت این غار ۱۲۰ میلیون سال قبل برمی گردد دست خوش تغییرات طبیعی و مصنوعی زیادی شده است.

غار کتله خور ۶۸ سال پیش توسط گروهی از غارنوردان کشف شده و به ثبت رسید و آن طور که از شواهد پیداست انسان‌های نخستین در ۱۰۰ متر اولیه این غار زندگی می‌کرده اند.

در قسمت ورودی غار یک دهلیز ۴۰۰۰ متری می‌بینید که سقف کوتاه، داشتن دهلیز‌های فرعی و نداشتن غار سنگ از ویژگی‌های آن  است. بعد از اینکه دهلیز فرعی را رد کردید یک دالان بزرگ ۹۵۰ متری را می‌بینید که در آن بعد از عبور از سربالایی ۲ متری به تالاری بزرگ می‌رسید که ستون ها، چکنده‌ها و چکیده‌های زیادی دارد.
 
در این غار تجمع‌های مختلف آهکی وجود دارد که شباهت زیادی به اشیای مختلف دارند.
 
غار از بخش‌های مختلفی مثل میدان شیر خوابیده، میدان بیستون، میدان چهل ستون، میدان پنج شیر، پای فیل، تالار عروس، تونل قندیلی، اتاق عقد، عروس و داماد، میدان شمع تشکیل شده که دیدن نقش و نگار‌های آن‌ها و تماشای اینکه تا چه حد به اشیای اطرافمان شباهت دارند مطمئنا جالب است. از جالب‌ترین بخش‌های این غار می توان به بخش عروس و داماد اشاره کرد که استالاگمیت‌های آن شباهت زیادی به عروس و داماد دارند.
 
کتله خور

غارکتله خور به سه بخش فرهنگی، تفریحی و ورزشی تقسیم می‌شود که بخش ورزشی آن ۴ کیلومتر طول دارد البته فقط اگر غارنورد و صخره نورد باشید می‌توانید به این بخش بروید.
بخش تفریحی ۲ کیلومتر مسیر مستقیم است که همه گردشگران می‌توانند از آن دیدن کنند.
بخش فرهنگی در قسمت جنوبی غار قرار دارد و در قسمت اصلی آن که یک دالانی طبیعی قرار دارد که راه خروج آن به صورت مصنوعی کنده شده و در آن مراسم مختلفی برگزار می‌شود.
 
شاید برای شماهم جالب باشد که  غارکتله خور در ادامه مسیرش به غار علیصدر همدان که در حدود ۱۰۰ متری آن قرار دارد می‌رسد.
این ۲ غار تقریبا همسن هستند و در دوره زمانی یکسان به وجود آمده اند، اما دو تفاوت اصلی میان آن‌ها وجود دارد: اول اینکه غار علیصدر غاری آبی است و همین قایق سواری در میان دالان‌های آن است که تا این حد باعث محبوبیتش شده، اما در غار کتله خور اثری از آب نمی‌بینید و غاری تقریبا خشک است.
 
کتله خور
 
دومین فرق این غار با غار علیصدر این است که آهک‌های این غار خالص‌تر هستند و این باعث شده که شفافیت بیشتری داشته باشد و گذر نور از قندیل‌ها چشم انداز‌های زیبایی را به این غار بدهد برای همین می‌توان این طور نتیجه گرفت که از این نظر غار کتله خور از غار علیصدر زیباتر است.
یکی از ویژگی‌هایی که این غار را از غار‌های کم نظیر دنیا کرده این است که غارکتله خور  از ۷ طبقه تشکیل شده، اما تا به حال فقط ۳ طبقه از آن کشف شده است.
 
انتهای پیام/م
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
نظرات کاربران
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
Iran (Islamic Republic of)
مجید قهاری
۱۴:۵۷ ۲۸ آذر ۱۴۰۲
با سلام
بنده در غار کتله خور کار میکنم . فروش بلیت
به همه مردم عزیز توصیه میکنم حتما تشریف بیاورید خصوصا مردم عزیز استان زنجان .
Iran (Islamic Republic of)
زهره
۰۸:۴۱ ۲۸ بهمن ۱۳۹۹
واقعا زیباست
Iran (Islamic Republic of)
نگین
۱۱:۱۸ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
کاش کرونا زودتر تموم شه دوباره بتونیم بریم اینجا:(
Iran (Islamic Republic of)
تارا
۱۱:۱۶ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
وای من اینجا رفتممممم
خیلی خوشگلهههه خیلیییی
Iran (Islamic Republic of)
A_M
۱۱:۱۴ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
کاش جاذبه های طبیعی زنجان رو بیشتر معرفی کنین :/
Iran (Islamic Republic of)
شیما
۱۱:۱۳ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
چه جالب که تهش وصل میشه به علیصدر
Iran (Islamic Republic of)
m
۱۱:۱۲ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
حیف که کرونا هست:(
Iran (Islamic Republic of)
نیما
۱۱:۱۱ ۲۷ بهمن ۱۳۹۹
چقد خوشگلههههه