سالانه ۵.۵ میلیون متر معکب چوب مورد نیاز صنایع چوب است

مجری طرح زراعت چوب گفت: بنابر آمار در شرایط کنونی صنایع چوب بدلیل کمبود مواد اولیه با ۴۰ درصد ظرفیت خود کار می کنند که براین اساس ۵ تا ۵.۵ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز است.

کامران پورمقدم مجری طرح ملی زراعت چوب و مشاور وزیر جهاد در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، درباره آخرین وضعیت واردات چوب، زراعت چوب و اثر توسعه زراعت چوب بر واردات توضیحاتی ارائه داد.

سالانه چه میزان چوب مورد نیاز صنایع چوب و کاغذسازی است؟

پورمقدم: بنابر آمار سالانه ۱۲ تا ۱۳ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز صنایع است، درحالیکه هم اکنون صنایع بدلیل کمبود مواد اولیه ۴۰ درصد کمتر از ظرفیت اسمی فعالیت می کنند.

طبق آمارهای اعلامی در شرایط کنونی سالانه ۵ تا ۵.۵ میلیون متر مکعب چوب مورد نیاز است.

در حال حاضر ۲۰ هزار شغل در صنایع بالادستی وجود دارد و همواره ۲۵۰ هزار نفر در صنایع پایین دستی همچون کارگاه درودگری و مصنوعات چوبی فعال هستند. گفتنی است با تامین مواد اولیه، امکان اشتغال جدید در صنعت وجود دارد.

سالانه چه میزان چوب مورد نیاز از طریق واردات تامین می شود؟

پورمقدم: آمارها حاکی از آن است که سالانه کمتر از یک میلیون متر مکعب چوب وارد می شود، هرچند کمبودهایی در کشور وجود دارد، اما به هر ترتیب باید کمک شود تا یک مقدار گام جلوتر بگذاریم چراکه چوب می تواند به عنوان یکی از کالاهای استراتژیک در اقتصاد و ایجاد اشتغال اثر بگذارد.

برای توسعه زراعت چوب در سال ۱۴۰۳ چه برنامه ای دارید؟

پورمقدم: بنابر فرمایشات مقام معظم رهبری مبنی بر جهش تولید با مشارکت مردم، برنامه کاملی در ارتباط با موضوعات و اقدامات اساسی در دستور کار داریم که می تواند منجر به تحقق شعار و رویکرد کشور می شود.

یکی از اقدامات وزارت جهاد در سال ۱۴۰۳ در قالب جهش برنامه تولید و مشارکت مردم، توسعه زراعت چوب در سطحی معادل ۹۰ هزارهکتار است که حدود ۶۰ درصد از سطوح  در اراضی ملی، ۱۵ درصد ارگان ها و دستگاه های تحت عنوان اراضی دولتی و مابقی اراضی شخصی و بادشکن مزارع است.

برای تحقق توسعه زراعت چوب باید اقدام به توسعه سطح زیرکشت گونه های سریع الرشد کنیم. براین اساس گام اول تامین نهال مناسب،سازگار و سریع الرشد است که پیش بینی می شود بیش از ۱۰۰ میلیون اصله نهال از گونه های سریع الرشد اکالیپتوس، صنوبر نیاز است که بخشی از نهال ها در نهالستان های دولتی تولید و در اختیار مردم قرار می گیرد و بخشی در نهالستان های خصوصی توسط سرمایه گذاری بخش خصوصی و صنایع چوب تولید می شود.

بنابر هماهنگی های صورت گرفته از طریق وزارت جهاد، کمک های فنی و اعتباری پیش بینی کرده ایم که در صورت تصویب در سازمان برنامه و بودجه به توسعه زراعت چوب کمک کنیم. براین اساس برنامه کلی وزارت جهاد برای دوره پنج ساله برای توسعه زراعت چوب تنظیم شده که در سال نخست مزین به جهش تولید با مشارکت مردم است.

امکان تولید چه میزان چوب از طریق زراعت چوب وجود دارد؟

پورمقدم: در هرهکتار زراعت چوب پیش بینی می شود که ۲۵۰ متر مکعب چوب تولید شود که اجرای این عملیات در سطح ۹۰ هزارهکتار  رقم قابل توجهی است.

هم اکنون بخشی از نیاز چوب کشور از طریق واردات تامین می شود که با تامین منابع مالی و توسعه زراعت چوب، بخشی از چوب مورد نیاز از این طریق تامین می شود. براین اساس تمرکز وزارت جهاد مبنی بر تولید داخل است تا بتوانیم بخش قابل توجهی در داخل تولید کنیم.

پتانسیل خودکفایی تولید چوب در کشور وجود دارد؟

پورمقدم: طرح خودکفایی تولید چوب نیازمند همکاری یک سری بخش ها و منابع مالی است که با اصلاح ضوابط و دستورالعمل ها، روند زراعت چوب تسهیل می شود و همواره توسعه زراعت چوب و تحقق خودکفایی نیازمند اصلاح ضوابط و مقررات موانع تولید است، اما پتانسیل خودکفایی تامین چوب وجود دارد، براین اساس سازمان منابع طبیعی باید دستورالعمل ها به روز کند.

یکی از راه های توسعه زراعت چوب و خودکفایی از طریق پساب های مازاد وجود دارد، لذا استفاده از پساب ها برای طرح توسعه زراعت چوب باید تسهیل شود و همواره سازمان برنامه و بودجه از طریق پرداخت تسهیلات و کمک های فنی و اعتباری به متقاضیان باید حمایت های لازم را انجام دهد.

خبرنگار: آزاده محبی

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار